Tyttölöisten treenien jälkeen päätin ottaa vielä Simban ulos. Niin siis, kaikille vielä tiedoksi että Simba on siis 10-vuotias Shetlanninlammaskoira uros, virallisemmin Shadeland Artic Ocean. Asuu siis täällä kotikotona sohvaperunana, joskus 9 vuotta sitten treenailtiin agilityä, kisaamaan ei koskaan menty (Ohjaaja ei osannut, eikä osaa vieläkään!). Kannukseen muutettuani treenailin Simbaa aina viikonloppuisin ja lomilla, tokoa siis jota ollaan "kotitokona" otettu sen koko eliniän. Sitten tuli Tuisku, ja papparainen siirtyi eläkkeelle... Vai siirtyikö? Ohjaajalle ei riitä, että kouluttaa 11 kk vanhaa neitiä alokkaaseen ja 4-vuotiasta leidiä voittajaan, ei ei, vaan ...

Viime keväänä kävi mielessäni ajatus, josko sittenkin treenaisin Simbaa vielä alokasta silmällä pitäen, mutta suunnitelmat muuttui Ruutin tultua taloon ja minun muutettuani taas Kannukseen. Tarkoituksena siis oli siruttaa pappa, opettaa alokas ja käydä kokeessa kokeilemassa, pysyykö koira edes kehässä! :D Mitään ALO1 haaveita ei todellakaan ole, tärkeintä on pitää hauskaa ja antaa papparaiselle virikkeitä.

Innokashan tuo on tekemään, aivan eri maata, mitä lappalaiset. Haukku on herkässä jos menee yli :D Ensin testasin sivulletuloa --> Ihan perseestä, koiralla on ilmeisesti tästä asiasta sellainen käsitys, että kierrän ohjaajaa ympäri, se tarkoittaa sivua. Siispä asia opetellaan kokonaan alusta. Pitäis kehitellä joku täysin erilainen käsky joka siis poikkeaa "sivu" tai "sivulle" käskyistä. Ehdotuksia? Takaa kiertäminen on sille iskostunut takaraivoon aika tavalla, joten harkitsen uuden käskyn avulla treenaamista edestä. Vähän jo harjoiteltiin, mutta tuo koira on niin helvetin nopea ja malttamaton, että on ihan sairaan vaikeeta saada sitä edes melkein oikealle kohdalle :D Mietintään menee.Kun koiran sai ohjaamalla perusasentoon, ei kontaktista ole tietoakaan. Siirryttiin siis treenaamaan sitä, ensin koira istui edessä, katsoi minua -> palkka. Tätä toistettiin n. 10 kertaa ja alkoi hoksaamaan jutun juonta :) Sitten käskin sen maahan ja maasta sama juttu -> ehdottomasti helpompi ja edellisestä treenistä ilmeisesti oppi jotain. Tämän jälkeen koira istumaan ja siirryin sen sivulle, kontaktia myös siinä -> no props. Eli nää meidän tokotreenit saadaan aloittaa ihan vain kontaktista, koska sitä ei oikeastaan ole Herralla.

Oli pakko testata vauhtiruutua ! :D Pari makkaranpalaa kippoon, juostiin n. 15 kauemmas ja lähetys. 2 ekaa toistoa loistavia, seuraavat kaks alko jo oleen "Mitä ihmettä sä haluat?" Mutta oli kiva testata! :) Huvin ja urheilun kannalta :D Seuraavaksi testasin, miten hyppy onnistuu. Ei siinä tarvinnu montaa kertaa Sheltille sanoa että "hyppää" :D Irtoaminen ja innokkuus jotain aivan omaa luokkaansa! Seisominen ohjaamalla todella nätti ja näpäkkä, testasin myös miten onnistuu mun siirtyminen koiran sivulle -> makkaraa kädessä ja syötin sitä sille kokoajan, ku siirryin ja sitten vapautus, ei istumista ollenkaan. Malttia ehkä tähän niin oppiikin jotain.

Luoksetulo. Itse pysymistä istumassa täytyy treenata paaaaaaaljon varmemmaksi. Koira hytkyy heti kun käännyn sitä kohti "Jokojokojokojokojoko". Itse vauhdissahan ei yllättäen sheltillä ole vaikeuksia :D Pappa tulee nii lujaa ku kintuistaan pääsee. Sivulletuloa ei luonnollisesti otettu, koska koira ei sitä osaa! Paikallamakuussa kans samaa ongelmaa, eli itse pysymistä tulee palkata. Pääsin ehkä metrin päähän, ku koira alkaa taas hytkymään "jokojokojoko" -tyyliin :D Eli koira maahan, peruutan, palkkaan, peruutan, odotan, palkkaan jne. Tähän siis varmuutta :) Ei suurempia ongelmia, vielä.

Lopuksi vielä seuraamista. Hyvin on iskostunut papalle se taannoin takaraivoon :) Seuraa hyvällä paikalla ja pitää kontaktia (Niin, no jos lappalaiset seurais noin niin en pitäisi sitä niinkään hyvänä...) mutta papalle annetaanki anteeksi :) Palkkasin seuraamisesta, enhän mä voi istumista ottaa siihen mukaan ku ei perusasentoakaan osaa!

Eli, mitä seuraavaksi?

Kontakti ---> Istumassa, maassa, seisomassa, sivulla
Perusasento ----> Miten, käsky?
Luoksetulossa ja paikallamakuussa ----> Maltti, paikalla pysyminen

Jos lähdetään näistä liikkeelle :D Ihanaa treenailla ihan huvin vuoksi ja näyttää, että kyllä se vanha koirakin oppii uusia temppuja ! Intoa ja tarmoa siinä on aina ollut ja on edelleen, eli en koe tätä mitenkään negatiivisena papalle. Jos alkaa näyttään siltä että koira kyllästyy niin jätetään leikki sikseen, onhan mulla noi kaks :) Mutta aina pitää yrittää ja oppiihan tuon kouluttamisesta vielä vaikka mitä!